Jak narodziło się OLIVETO

W 2001 r. w Umagu w Chorwacji pierwszy raz skosztowaliśmy oliwy z oliwek – złocistego skarbu, który od wieków towarzyszy mieszkańcom tego regionu . Pamiętamy ten dzień jak wczoraj: ciepły wrześniowy wieczór, prosta kolacja w ogrodzie dobrych ludzi pod maslinką (oliwką)  i niezapomniany smak i aromat lekko podgrzanej oliwy w połączeniu z chlebem. Kilka kropli najwyższej jakości oliwy z oliwek odmieniało każde danie i sprawiało, że każda, nawet najprostsza potrawa nabierała wyjątkowego charakteru.

Zauważyliśmy, że na polskim rynku trudno było znaleźć wysokiej jakości oliwę. Dlatego postanowiliśmy sprowadzać ją sami – prosto ze sprawdzonych chorwackich manufaktur, które od pokoleń tłoczą oliwę a dzięki rozwojowi technologii zapewniają najwyższe światowe standardy produkcji i kontroli jakości. 

Przejechaliśmy tysiące kilometrów, przeprowadziliśmy setki rozmów i degustowaliśmy hektolitry oliwy. Aktywnie uczestniczyliśmy w seminariach i wykładach dotyczących uprawy oliwek i produkcji oliwy, pogłębialiśmy naszą wiedzę i poznawaliśmy tajniki „uzgoju masline”.  Z czasem nasza fascynacja przerodziła się w pasję, a pasja w pracę – tak powstało OLIVETO. Dziś z dumą dzielimy się tym, nad czym pochylamy się każdego dnia od lat i co dla nas najważniejsze: wiedzą, jakością produktu i autentycznym smakiem.

Każda butelka naszej oliwy to nie tylko produkt, ale także historia – o miłości do Chorwacji, ludzi, o poszukiwaniu najwyższej jakości i o podążaniu za marzeniami, które stały się rzeczywistością. Dzięki naszemu zaangażowaniu, możesz cieszyć się w swoim domu prawdziwym smakiem oliwy z oliwek z Chorwacji, takim, jakiego sami szukaliśmy.

Dlaczego my?

Wybierając OLIVETO – oliwę z oliwek z Chorwacji, wybierasz najwyższą jakość i produkt, który powstaje z pasji oraz szacunku do natury. Od początku naszej działalności zależało nam, aby dostarczać do polskich domów oliwę z oliwek premium, której trudno było znaleźć na rodzimym rynku.

Nasze oliwy pochodzą z ekologicznych manufaktur, gdzie liczy się jakość a nie ilość. Dbamy o środowisko – proces wytwarzania odbywa się w duchu zero waste, z pełnym poszanowaniem tradycji i natury.

Współpracujemy z sommelierami oliwy, którzy pomagają nam wybierać tylko najlepsze manufaktury, a dzięki własnej wiedzy i doświadczeniu potrafimy świadomie ocenić i zweryfikować jakość oliwy, zanim trafi w Twoje ręce.

To właśnie dlatego nasza oliwa z oliwek z Chorwacji wyróżnia się na tle innych – jest nie tylko dodatkiem kulinarnym, ale prawdziwą esencją zdrowia i smaku, który pokochasz od pierwszej kropli.

Produkcja rzemieślnicza

Oliwa z oliwek – manufaktura vs masowa produkcja – dlaczego warto wybrać oliwy premium z OLIVETO?

Oliwy z oliwek z manufaktur z którymi współpracuje OLIVETO to gwarancja najwyższej jakości. Oliwki zbierane ręcznie, tłoczone na zimno tuż po zbiorach, zachowują pełnię smaku, aromatu i wartości odżywczych. To produkt tworzony z pasją i dbałością o każdy szczegół – unikalny, naturalny i zdrowy.

W przeciwieństwie do naszych oliw, oliwa z masowej produkcji (marketowa) powstaje w ogromnych ilościach, kosztem jakości. Smak jest ujednolicony, wartości odżywcze niższe, a cały proces podporządkowany ilości i cenie, a nie wyjątkowości produktu.

Wybierając oliwy z OLIVETO, wybierasz prawdziwy smak oliwy z oliwek premium, którego nie da się porównać z produkcją przemysłową.

CechaOliwa z manufakturyOliwa z masowej produkcji
Jakość oliwekRęcznie zbierane w idealnym momencie dojrzałościMechaniczny zbiór, często oliwki przejrzałe lub uszkodzone
Czas od zbioru do tłoczeniaMaksymalnie 5 godzin – tłoczenie na zimnoNawet kilka dni – spadek jakości
Smak i aromatWyrazisty, unikalny – nuty trawy, orzechów, ziołowe, pikantneUjednolicony, mniej intensywny, często „płaski”
Wartości odżywczeWysoka zawartość polifenoli, witamin i zdrowych tłuszczówNiższe wartości odżywcze wskutek przetwarzania i przechowywania
Proces produkcjiMałe partie, rzemiosło, pasja, wiedza, dbałość o detalProdukcja przemysłowa nastawiona na ilość i niską cenę
FilozofiaEkologiczna, zero waste, tworzona z tradycji i pasjiKomercyjna, nastawiona na szeroką dystrybucję.
Wydarzenia

Zapowiedzi najważniejszych wydarzeń.

PRZEJDŹ DO KALENDARZA

Artykuły

Produkcja / odmiany / jak testować oliwę?

PRZEJDŹ DO BLOGA

Kontakt

Masz pytania? Z chęcią na nie odpowiemy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI